8 март е Международният ден на жената и какъв по-добър начин

...
8 март е Международният ден на жената и какъв по-добър начин
Коментари Харесай

Екоактивисти, нобелови лауреати, журналисти: 8 жени, които вдъхновяват и днес

8 март е Международният ден на дамата и какъв по-добър метод да го отбележим от това да напомним историите на дами, които въодушевяват.

Малала Юзафсаи

Снимка: Getty Images

Малала е родена в долината Сват в Пакистан. През 2009 година ислямското придвижване на талибаните поема цялостен надзор над долината, а девическите учебни заведения са опожарени и оповестени за закрити, в опит да се лимитират правата на дамите допустимо най-вече. В същото време пакистанската войска продължава да води сражения с талибаните, с цел да си върне контрола назад.

" Аз съм надълбоко разтревожена за дамите, малцинствата и бранителите на човешките права ", споделя Малала Юсафзаи

Малала си води неизвестен онлайн дневник за всичко протичащо се по това време и разказва какво е за една ученичка да живее във време на подобен режим. Дневникът е оповестен през 2009 година от Би Би Си Урду.

Така стартира нейната битка за обучение на дамите. Тогава Малала Юсафзаи е била едвам на 11 години.

Снимка: Getty Images

Младата Малала се въодушевява от татко си Зиаудин, който е ръководел на девическо учебно заведение в района и е бил последовател на демократичните хрумвания за присъединяване на дамите в образованието. Рисковата активност и на двама им съвсем не убива Малала, която е простреляна в главата от талибаните, до момента в който пътува в рейс. За благополучие оцелява и отпътува във Англия, където живее няколко години, преди да се завърне назад в Пакистан.

" Познавам силата, която младото момиче носи в сърцето си, когато има визия и задача ", споделя тя

И през днешния ден продължава да води интензивно акции за правото на обучение на дамите и е член на Кризисния комитет по въпросите на младежкото обучение, основан от специфичния делегат на Организация на обединените нации за световно обучение Гордън Браун. Той показва петиция, призоваваща всички деца по света да се върнат в учебно заведение до 2015 година Тази петиция води до утвърждението на първия законопроект за правото на обучение в Пакистан.

С татко ѝ не престават общата си работа и основават Malala Fund - благотворителна организация, отдадена на това да даде опция на всяко момиче да реализира бъдещето, което самата тя избере.

Като самопризнание за тази работа Малала получава Нобеловата премия за мир през декември 2014 година и по този начин става най-младият притежател на това влиятелно отличие.

Глория Стейнем

Снимка: Getty Images

Жената, която споделя „ Властта може да бъде взета, само че не дадена. Процесът на взимане е единствено по себе си овластяване “ и по-късно го прави. Тя е публицист, създател на New York Magazine, обществен и политически деятел.

Глория Стейнем е една от най-видните феминистки в историята, борила се през 60-те и 70-те години на предишния век за правата на дамите в Америка. През целия си живот води битка против сексизма, расизма, хомофобията и всички други форми на дискриминация.

В списанието тя дава 12 страници изявление по въпросите на правата на дамите и ЛГБТ общността

През 1963 година излиза нейната проверяваща публикация за това какво в действителност претърпяват дамите в „ Плейбой “, влизайки в още една борба, само че този път с Хю Хефнър - създателят на списанието.

За да напише публикацията тя самата се трансформира от публицист в зайче на „ Плейбой “. Използва новото си име Мари Катрин Окс, подава подправено портфолио и облича наследник костюм на Плейбой зайче. И съумява – утвърдена е за работата.

Глория Стейнем съумява да проникне в дълбините на този свят, където никой различен външен човек не е стъпвал. Вижда какво стои зад привлекателната и усмихната осанка на Зайчетата и го разказва в публикацията си.

Материалът е оповестен в списание „ Show “ и разкрива детайлности за атмосферата в клубът „ Плейбой “ в Ню Йорк. Приет е от аудиторията с огромен интерес и е наименуван „ революционен “.

Роза Паркс

Снимка: Getty Images

Тя е чернокожата жена, застанала против закона за сегрегацията в Съединени американски щати и трансформирала историята.

На 1 декември 1955 година Роза Паркс отхвърля да отстъпи мястото си в рейс в Монтгомъри на бял човек, с което нарушава законите за сегрегацията.  

По това време расовото разделение е широкоразпространено в южните щати. Разделени са учебните заведения, пейките в парка, има даже обособени чешмички за вода, предопределени за бели и чернокожи.

Шофьорът на рейса заплашва да повика полиция, само че тя дава отговор „ Направете го " и остава на мястото си. Полицията идва и я арестува и по този начин стартира нейната битка.

Снимка: Getty Images

След ареста на Паркс политическият съвет на дамите в Монтгомъри приканва афроамериканците да бойкотират градския превоз в деня, когато е планувано делото против нея.

Автобусният протест е предвождан от млад свещеник от Монтгомъри - Мартин Лутър Кинг, който е единствено на 20 и няколко години.

Посланията за единение и превъзмогване на омразата са още по-актуални през днешния ден

Бойкотът завършва на 13 ноември 1956 година, когато американският Върховен съд отсъжда, че законите за сегрегация на градския превоз в Алабама са противоконституционни. Това е голям триумф за придвижването за цивилен права в битката с дискриминирането, която до тогава е била освен призната, само че и нормирана законово.

Уангари Маатаи

Снимка: Getty Images

Жената, която обича да е първа. Първата жена в Източна и Централна Африка, която получава докторска степен, първата жена началник на катедра в Университета в Найроби, Кения, и първата африканка, спечелила Нобелова премия за мир.

Опазването на горите у нас е въпрос на бъдеще

В Кения, където в миналото е имало претъпкан с локални дървета пейзаж, английската колонизация през 80-те години на предишния век стартира интензивно изсичане на горите, с цел да построява ново строителство и да развива земеделие.

В устрема си да опитоми земята, тази процедура пресушава района и локалната река.

Снимка: Getty Images

Докато следи измененията в родния си град, Уангари си слага за цел да върне района назад към живота – посредством озеленяване.

Създава организация от дами, които основават разсадници и се грижат за залесяването.

Движението „ Зелен пояс “, което стартира като акция за засаждане на дървета, в последна сметка въодушевява дамите да отстояват себе си и работата си, като ги освобождава от патриархалните настройки в региона, а даже и в личните им фамилии.

Милиони засадени дървета в границите на тази стратегия обезпечават гориво, храна, заслон и приходи за дамите, до момента в който по едно и също време усъвършенстват положението на почвата и водните басейни.

Грета Тунберг

Снимка: Reuters

В сегашното също се срещаме с дами с дела, доста по-големи от тях самите. Пример за това е Грета Тунберг, която познаваме като един от най-младите екоактивисти в света.

Тази година екоактивистката не е била позволена до разнообразни прояви в Швеция, Норвегия и Германия

Едва на 16 години тя схваща за изменението на климата в учебно заведение, само че нещо в нея се пробужда, когато осъзнава, че не се прави нищо по въпроса. Така тя взима нещата в свои ръце и стартира да стачкува, а през 2019 година към нея се причисляват 1,6 милиона души по целия свят.

Днес Грета се е трансформирала в знак на битката против изменението на климата и има доста оценки за това.

Амелия Еърхарт

Снимка: EPA

Жената мистерия, една от първите дами водачи и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Храбростта ѝ се трансформира във ентусиазъм за доста дами, които се престрашават да се насочат към специалности в обществото, които до неотдавна са считани за „ мъжки “.

За първи път през 1920 година Еърхарт се качва на аероплан. Така един десетминутен полет предначертава ориста ѝ. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя става член на бостънския клон на Американското общество по аеронавтика, а по-късно е определена и за негов вицепрезидент. Пише вестникарски колонки, отдадени на летенето, работи като търговски представител в самолетостроителна компания.

Като първата жена, прелетяла над Атлантика, е удостоена с медал за достижения в авиацията от Конгреса на Съединени американски щати, медал на Почетния легион от държавното управление на Франция, златен орден от Националното географско общество от президента Хърбърт Хувър.

Изследователският екип открива в края на експедицията си останките

Амелия стартира околосветско странствуване със собствен 10-местен аероплан като си слага за цел да направи най-дългия околосветски полет, осъществяван до момента. За страдание не съумява, откакто на 2 юли 1937 година самолетът загадъчно изчезва.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До през днешния ден към момента загадката към мистериозно изпарилия се аероплан към момента не е позволена. Използват се най-различни техники за търсене, кораби, самолети и всевъзможни устройства като радари.

Теориите за трагичното изгубване са доста - от самолета, на който му свършва горивото, до Амелия, която губи посоката си и се приземява спешно на ненаселен остров. И въпреки събитията към гибелта ѝ да остават мистерия и до през днешния ден, наследството ѝ е напълно ясно - тя остава на дамите след нея вярата и вдъхновението, че могат да преследват определената работа и да реализират задачите си.

Опра Уинфри

Снимка: Getty Images

Първата чернокожа жена милионер и една от най-влиятелните телевизионни водещи по света. 

Опра има мъчно детство. На девет години е полово измъчвана от другар на братовчед си, по-късно и от чичо си. Тормозът продължава, до момента в който навършва тринадесет, тогава бяга от вкъщи си. Живее сама на улицата, протяга ръка към опиати и води деен полов живот. Забременява и ражда на четиринадесет, а по-късно губи детето, тъй като е недоносено. 

Разговорът е гледан от 60 милиона души по целия свят

Повратната точка в живота си доближава на 40 години, когато взема решение напълно да промени пътя си. Изцяло трансформира шоуто, което води - The Oprah Winfrey Show, като фокусът на тематиките става върху това по какъв начин да водим по-пълноценен и добър живот. 

Така тя открехва вратата към своя вътрешен свят. За първи път приказва намерено пред публиката си за битката с килограмите, за проблемите, които е имала с опиатите, даже прави самопризнание за половия тормоз, който претърпява като дете. 

Макар шоуто да не съществува от 2011 година, през днешния ден историята на Опра към момента се написа.

Води Майсторски клас като част от телевизионната мрежа OWN, където среща феновете с персони, които са извор на ентусиазъм и мощ. Един от най-амбициозните ѝ планове е да обезпечи опция за обучение и реализация на надарени девойки от небогати фамилии в Южна Африка.

Люсил Бол

Снимка: Getty Images

Тя е първата жена, която е била отпред на ръководството на телевизионно студио, същинска комедийна легенда. Богатството ѝ се е равнявало на 40 милиона $. Преди обаче да се трансформира в холивудска звезда, Люсил е била считана за треторазрядна посредствена актриса.

След като се снима в доста филми без необикновен триумф, брачният партньор ѝ Деси Арнас я предизвиква да се опитва в малкия екран. Така, когато по-късно притегля интереса на CBS, Люсил съумява да ги убеди съпругът ѝ да бъде нейният екранен сътрудник.

Снимка: Getty Images

Основавайки телевизионната продуцентска компания Desilu Productions, Бол става първата жена, която управлява лично холивудско студио. Освен това е част от първата междурасова двойка, представяна в миналото по малкия екран. Тя става и първата бременна жена, която играе в малкия екран.

Тя се трансформира в една от най-обичаните и авторитетни фигури в Холивуд, а също по този начин и една от звездите с най-дългогодишна кариера, притежател на 4 награди " Еми " и на други влиятелни оценки във филмовата промишленост.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР